Fietsenaar....ergens

Albanie

Reacties

Reacties

Hans

Is dit een ecologisch gebouwd eartship?

Harry

Het beste bewijs van de paranoia van de Albanese leiders vormen de 750.000 bunkers die ze tussen 1974 en 1986 lieten bouwen om de Albanese bevolking te beschermen tegen een mogelijke invasie. De ingenieur die de bunkers ontwierp, was naar verluidt zo zeker dat ze zouden standhouden dat hij zichzelf in een prototype liet opsluiten en daarna vroeg of er raketten op konden worden afgevuurd.

De paddestoelvormige bunkers in uiteenlopende formaten staan overal: net buiten de steden en dorpen, op berghellingen en aan de kust. De meeste Albanezen vinden dat de plompe bouwwerken, waarvan de tonnen beton het huisvestingsprobleem in het land makkelijk hadden kunnen oplossen, het landschap verpesten. Maar veel buitenlanders vinden het een fascinerend zicht.

Veel bunkers staan leeg en worden gebruikt als openbaar toilet, vuilniscontainer of ontmoetingsplaats voor geliefden. Maar sommige van de betonnen gevaartes zijn op initiatief van het ministerie van Cultuur met roze en purperen motieven beschilderd om wat kleur in het landschap te brengen. En rond de badplaats Durres verkopen handelaars doorheen de schietgaten frisdrankjes en ijs aan zonnekloppers.

(Gekopieerd van elders)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!